Op 7 februari vond de betoverende première van het album Architones van Ron van Leeuwen, directeur-architect bij Kokon Architectuur & Stedenbouw, plaats. Tijdens deze feestelijke avond werd het publiek op muzikale reis meegenomen langs ‘s werelds meest iconische gebouwen, waaronder het Groot Handelsgebouw.

Gebouwen, ieder met een eigen functie, ieder met een eigen locatie en ieder met een eigen uiterlijk. Ze roepen emoties bij ons op: vreugde bij de Eiffeltoren waar we een jongeman zijn partner ten huwelijk zien vragen. Verdriet, als we een stoet uit de kerk achter de kist aan zien lopen. Spanning, als we langs een middelbare school rijden en de bel op het schoolplein horen gaan. Wilskracht, als we een verlicht stadion in het holst van de nacht vanaf de snelweg bewonderen.

Dit principe heeft geleid tot de compositie van 14 muziekstukken door architect en componist Ron van Leeuwen: “De titel Architones vonden we de lading het beste dekken omdat het gaat om muziekstukken geïnspireerd op gebouwen. Ik heb altijd gezocht naar verwantschappen om dat een keer tot uitdrukking te brengen en om beide passies samen te brengen. Dat kost tijd; met dit project ben ik vijf jaar bezig geweest.”

“Je zou kunnen zeggen dat de verschillende materialen van een gebouw de verschillende klanken van de verschillende instrumenten zijn in een orkest. Daarom hoor je het beton van het Groot Handelsgebouw in de klanken en de herhaling van de patronen in het ritme van de muziek terug. Maar ook de sfeer die om het gebouw heen hangt klinkt duidelijk door.”

Het Groot Handelsgebouw (1953) is één van de symbolen van de wederopbouw van Rotterdam. Inmiddels heeft het complex al geruime tijd de status van Rijksmonument. Met recht dus een iconisch gebouw dat haar eigen muzikale ode verdient. Bovendien is het markante bouwwerk al sinds de oplevering thuisbasis van Kokon Architectuur & Stedenbouw, voortgekomen uit het architectenbureau Van Tijen & Maaskant.

 

Pionier volkswoningbouw

De Willem van Tijen Stichting zet zich in voor het behoud van het gedachtegoed en de architectonische werken van architect Willem van Tijen (1894-1974).

ir. Henk Middelkoop

Voorzitter Stichting ir. W. Van Tijen

Over ons

Ir. W. van Tijen Stichting
Weena 723
3013 AM
Rotterdam, Nederland

T: +31 10 411 7180
E: info@willemvantijen.nl

  • Wij hebben nog een vacature voor een secretaris