In de serie “Idealen in Steen” laat OpenRotterdam zien wat de drijfveren zijn waarmee in Rotterdam door de eeuwen heen is gebouwd. Wie maakt de stad? Met welke idealen? Er worden parallellen getrokken tussen vroeger en nu.

Van Tijen, woon-ingenieur met een hart voor “het volk”

In de aflevering van 23 mei 2022 kijken men naar het ontstaan van de hoge woningbouw in Rotterdam. Eerst wordt onderzocht wat we kunnen leren van pionier Willem van Tijen, die de eerste woonflats van Nederland ontwierp. Zijn visie wordt vergeleken met de visie achter het bouwen van hoge woningbouw anno nu.

Kralingse Plaslaanflat vanuit de lucht gezien. De ontwerp voor de stedenbouw van de wijk eromheen is ook de hand van Van Tijen

Ook wordt de de tweede flat van Van Tijen aan de Kralingse Plaslaan bezocht, waar hij met zijn gezin gewoond heeft. OpenRotterdam spreekt daar met zijn zoon Reinder. Tevens bekijkt de documentaire de laatste flat van Tijen: de Zuidpleinflat.

Zoon Reinder van Tijnen, industrieel ontwerper en gefocust op de medemens in Afrika.

Architectuurhistoricus Paul Meurs plaatst de ontwikkelingen in de Rotterdamse woningbouw opnieuw tegen de achtergrond van de geschiedenis.

Absoluut het kijken waard!

Volg de documentaire via deze pagina

Pionier volkswoningbouw

De Willem van Tijen Stichting zet zich in voor het behoud van het gedachtegoed en de architectonische werken van architect Willem van Tijen (1894-1974).

ir. Henk Middelkoop

Voorzitter Stichting ir. W. Van Tijen

Over ons

Ir. W. van Tijen Stichting
Weena 723
3013 AM
Rotterdam, Nederland

T: +31 10 411 7180
E: info@willemvantijen.nl

  • Wij hebben nog een vacature voor een secretaris