De naoorlogse schaarste aan bedrijfsruimte in Rotterdam als gevolg van het bombardement in mei ’40 was aanleiding voor de oprichting van de Industriestichting Rotterdam op initiatief van de Kamer van Koophandel.

Deze gaf opdracht voor het ontwerp van een Industriegebouw, een bedrijfsverzamelgebouw met een gemeenschappelijke expeditiestraat. Het U-vormige gebouw is 110 m lang en heeft een verhuurbaar oppervlak van 20.000 m², met toonzalen op de begane grond, 4 verdiepingen met bedrijfsruimten, en een dakverdieping met kantines, 4 maisonnettewoningen en opslagruimten. Tussen de poten van de ‘U’ bevinden zich 5 hoge werk- en opslaghallen.

De expeditiestraat bevindt zich aan de achtergevel, en is voorzien van vrachtliften en een hijsinstallatie voor verticaal goederentransport. Het gebouw heeft een kenmerkend, zichtbaar betonskelet en een invulling van baksteen en ruime beglazing, en kent enige ornamenten, kenmerkend voor de ‘shake hands’-architectuur; functionalisme met ornamentiek

Pionier volkswoningbouw

De Willem van Tijen Stichting zet zich in voor het behoud van het gedachtegoed en de architectonische werken van architect Willem van Tijen (1894-1974).

ir. Henk Middelkoop

Voorzitter Stichting ir. W. Van Tijen

Over ons

Ir. W. van Tijen Stichting
Weena 723
3013 AM
Rotterdam, Nederland

T: +31 10 411 7180
E: info@willemvantijen.nl

  • Wij hebben nog een vacature voor een secretaris