In 1955 markeerde de oplevering van het gebouw voor de Citrusveiling, gebouwd in opdracht van een drietal fruitimporteurs, het einde van de samenwerking tussen Van Tijen en Maaskant. Gelegen aan de Merwehaven, nabij Marconiplein, werd het gebouw voornamelijk gebruikt voor de overslag en veiling van fruit. De vorm van het gebouw, een ontwerp van architect Maaskant, werd mede bepaald door de ligging, aan de haven en de aftakking van de Havenspoorweg.

Architectonisch is het gebouw nauw verwant aan het NLL-gebouw, functionalistisch beton gecombineerd met traditionele baksteen, met een expressief uitkragende verdieping waarin de auditoriumvorm van de veilingzaal te herkennen is, bovenop een grotendeels transparante dubbelhoge begane grond. In de voorgevel zijn uitstulpingen van telefooncellen zichtbaar. De veilingzaal kent een glazen dak voor uitgebreide daglichttoetreding.

Pionier volkswoningbouw

De Willem van Tijen Stichting zet zich in voor het behoud van het gedachtegoed en de architectonische werken van architect Willem van Tijen (1894-1974).

ir. Henk Middelkoop

Voorzitter Stichting ir. W. Van Tijen

Over ons

Ir. W. van Tijen Stichting
Weena 723
3013 AM
Rotterdam, Nederland

T: +31 10 411 7180
E: info@willemvantijen.nl

  • Wij hebben nog een vacature voor een secretaris